Top video-uri

Paradox Imperiul Roman NU a reușit să romanizeze lingvistic ITALIA, dar a făcut asta în DACIA
Paradox Imperiul Roman NU a reușit să romanizeze lingvistic ITALIA, dar a făcut asta în DACIA Răzvan 6 Vizualizări • 2 ani în urmă

⁣În această emisiune, împreună cu lingvistul Mihai Vinereanu, fost profesor la City University din New York, vom vorbi despre unul dintre cele mai uimitoare paradoxuri din istorie: Incapacitatea romanilor de a romaniza lingvistic Italia.
De ce spun asta? Pentru că, astăzi, în Italia există aproape 20 de dialecte, iar vorbitorii celor mai multe dintre ele nu se pot înțelege între ei.

Limba italiană de astăzi, limba oficială, care le permite italienilor să se înțeleagă între ei, se bazează pe unul dintre dialectele din Toscana.

Așadar, în centrul Imperiului Roman, adică în Peninsula Italică și în insulele Sicilia, Sardinia și Corsica se vorbesc și astăzi aproape 20 de limbi romanice vechi de mii de ani, care nu au putut fi înlocuite de latină, în antichitate, pentru a crea o limbă unitară care să se perpetueze peste milenii.

Dar ce să vezi, ceea ce nu au reușit acasă la ei, în Italia, romanii au reușit în Dacia ocupată doar parțial și doar pentru 165 de ani. O pretenție mai tâmpă decât asta e greu să găsești!

Sintetizând, la nivel oficial, lucrurile sunt cam așa: Romanii au reușit să își impună limba pe tot teritoriul locuit de daci, chiar dacă n-au ajuns niciodată pe trei sferturi din acesta, creând o limbă unitară, fără dialecte – limba română, o limbă care și-a păstrat unitatea aproape 2.000 de ani.

În același timp, la ei acasă romanii nu au reușit niciodată să creeze o limbă unitară, dovadă numărul mare de dialecte existente astăzi în Italia.

Ați auzit o aberație mai mare, promovată de la nivel academic și universitar?

Împreună cu lingvistul Mihai Vinereanu vom discuta acest paradox, dar vom vorbi și despre situația genetică a italienilor, în comparație cu populațiile antice, neolitice și paleolitice.

Vizionare cu folos!

Daniel Roxin

Showing 12 out of 19